Otto Waagmeester

Over Otto Waagmeester
Otto Waagmeester werkt bijna 33 jaar als projectingenieur elektrotechniek en Safe Drive Engineer bij SEW-Eurodrive.
Hij studeerde elektrotechniek aan de hts van Den Haag. Tussendoor was hij enkele jaren kwaliteitsmanager.
Otto is een zeer gewaardeerde vraagbaak voor klanten, collega’s en studenten die hem weten te vinden met vragen over elektrotechnische ontwikkelingen en veiligheid. Otto is één van de vormgevers van de SEW DriveAcademy waar hij les geeft in regelaars en industriële veiligheid.
Voor enkele hbo-opleidingen verzorgt hij praktijkcolleges elektrische aandrijftechniek.
Hij valt op door zijn optimistische houding, zijn humor, grote vakkennis en technisch inzicht. Bij SEW-Eurodrive is hij een van de weinige projectingenieurs die de titel Safe Drive Engineer mogen voeren.
Op congressen en op themadagen treedt hij regelmatig op als spreker, en behandelt dan thema’s die te maken hebben met veilig bewegen

Toepassen van Safe drives en veilige remmen in aandrijvingen.
Inmiddels is het beginsel Safe Torque Off schakelen van een regelaar een bekend fenomeen voor veel machinebouwers. Deze veiligheidsfunctie biedt diverse voordelen en wordt steeds meer toegepast. Een veilige door de drive gecontroleerde deceleratie, lage snelheid of positie was vaak moeilijker te realiseren omdat losse bewakingsmodulen de encodersignalen moesten bewaken. Door integratie van de veilige techniek kunt u nu meer veiligheidsfuncties in de drive doen. Zelfs de diagnose van de rem kan de drive uitvoeren zodat u makkelijker een veilig remsysteem kunt bouwen. Hoe werkt dat eigenlijk bij een machine waarbij een verticale beweging aanwezig is? Hoe veilig is het dan om een mechanische rem op de motor te benutten en hoe weet je of de tandwielkast en de aandrijving geschikt zijn voor de veiligheidsketen? Door een integrale aanpak van de veiligheid waarbij zowel naar de mechanische, software als de elektrische aspecten wordt gekeken kunnen deze vragen ook beter beantwoord worden. In deze sessie wordt ingegaan op:

-Veilig bewegen en stoppen van een drive
-Veilige remsystemen
-Veiligheidsfactoren van reductoren
-Bijbehorende aansturing van motor en rem vanuit een Drive met veiligheidsfuncties
-De controle van het mechanische remkoppel m.b.v. de regelaar