Edwin Buisman
Edwin Buisman,
Pilz BV

Over Edwin Buisman

Edwin Buisman – Certified Machinery Safety Expert® (TÜV Nord), Certified Expert CE-marking (TÜV Nord) en Certified Expert in Functional Safety (TÜV Nord) – is 13 jaar werkzaam als internationaal trainer/safety consultant voor Pilz Nederland. Hij gebruikt zijn ervaring in engineering om met een pragmatische aanpak de veiligheid in (complexe) industriële installaties te verbeteren zowel door het geven van trainingen als het geven van advies. Door zijn achtergrond in embedded-softwareontwikkeling kijkt hij uit naar de nieuwe machine-productenverordening waarin belangrijke aspecten als cybersecurity, kunstmatige intelligentie (AI) en bescherming tegen corruptie van veiligheidssystemen zijn geadresseerd.

Meer aandacht voor cybersecurity en validatie van veiligheidsfuncties
Wat kunt u verwachten van de nieuwe machineproductenverordening

Tijdens het Safety Event wil Pilz u graag meenemen in de ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn rondom de komende machineproductenverordening. De huidige Machinerichtlijn  bestaat inmiddels meer dan 15 jaar en wordt op dit moment aangepast, zodat het weer aan de stand der techniek voldoet.

De eerste grote wijziging is dat het van richtlijn omgezet wordt naar verordening. Dat betekent dat in heel de Europese Unie de verordening gelijk is. De lidstaten hoeven de richtlijn niet meer om te zetten naar de nationale wetgeving. Daarnaast worden bijvoorbeeld eisen gesteld aan cybersecurity-aspecten en eisen geformuleerd voor besturingssystemen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie. Ook worden wijzigingen doorgevoerd aan de eisen die betrekking hebben op functionele veiligheid. Pilz deelt als kennishouder van dit onderwerp graag de opvallendste zaken en geeft aan de hand van praktische voorbeelden aan wat dit voor u kan betekenen.